top of page

HJÄLP MED DEPRESSION

Nedstämdhet är något som alla människor har upplevt någon gång. Att känna sig nere, orolig och ångestfylld är naturligt när vi går igenom svåra saker i livet. Om vi får problem med ekonomin, förlorar arbetet eller har utmaningar i nära relationer kan vi under en period uppleva försämrat mående. Det kan vara svårt att säga var gränsen går mellan nedstämdhet och depression men vid depression är problemen mer ihållandeoch symtomen allvarligare. Depression är ett vanligt och komplext mentalt hälsotillstånd som påverkar miljontals människor världen över. Mörka tankar, känslor av hopplöshet och förlust av intresse för livet är bara några av de svåra symtom som personer med depression kan uppleva.


Depression är alltså vanligt förekommande och kännetecknas av nedstämdhet, bristande intresse och upplevelse av glädjeämnen, minskad energi och självkänsla, sömn- och aptitstörningar samt svårigheter att koncentrera sig. Den kan uppstå som följd av en förlust såsom när en närstående dör, om vi drabbas av allvarlig sjukdom, eller genomgår en slitsam separation. Men den kan också uppstå till synes utan en tydlig anledning. Depression kan påverka alla delar av livet och orsaka stora begränsningar och lidande för den som drabbas.


Depression - Preagera KBT

Förståelse för depression

Depression går således långt bortom tillfälliga känslor av sorg eller nedstämdhet. Det är en ihållande och allvarlig form av mental ohälsa som påverkar en persons tankar, känslor och handlingar. Depression kan hindra dagliga aktiviteter och påverka relationer, arbetsprestation och livskvalitet.

 

Kognitiv beteendeterapi och depression

Kognitiv Beteendeterapi är en evidensbaserad terapiform som har visat sig vara särskilt effektiv vid behandling av depression. KBT fokuserar både på att förändra de negativa tankar samt de beteenden som underhåller och förstärker depressionen. Genom att lära sig att identifiera och utmana negativa tankemönster kan man förbättra sin sinnesstämning och sin självkänsla samt minska sin sårbarhet för framtida depressionsepisoder. Terapin kan också inkludera tekniker för bättre stresshantering, då stress kan bidra till eller riskerar att förvärra depressionen.


Här är några sätt genom vilka KBT kan hjälpa:


En central del av KBT är att identifiera och utmana negativa tankemönster som bidrar till depression. Genom att omstrukturera dessa negativa tankar kan individer gradvis ändra sin syn på sig själva och världen runt dem.

 

KBT hjälper till att identifiera de destruktiva beteenden som kan följa med depression och stödjer individer i att utveckla nya, mer hälsosamma beteenden. Det kan inkludera att bryta negativa vanor och skapa positiva rutiner. En av de KBT-behandlingar som har bäst forskningsstöd vid depression är den metod som kallas beteendeaktivering. Den går ut på att skapa förståelse för hur beteendemönster inverkar måendet och hur man gradvis och aktivt kan förändra sådana beteenden som gör att nedstämdheten hänger kvar, och samtidigt öka de beteenden som leder till tillfredsställelse och så småningom livsglädje.

 

Genom att sätta realistiska mål och fokusera på små framsteg stärker KBT individens självförtroende och motivation. Detta kan vara avgörande för att bryta den onda cirkeln av hopplöshet som ofta följer med depression.

 

Depression kan påverka relationer negativt. KBT hjälper till att förbättra kommunikation och relationshantering, vilket kan vara avgörande för att bygga och upprätthålla stödjande sociala nätverk.

 

KBT uppmuntrar till självreflektion och medvetenhet om egna tankar och känslor. Genom att öka medvetenheten kan individer lära sig att hantera sina reaktioner på ett mer adaptivt sätt.


Hantering av depression kräver en kombination av strategier för att adressera både fysiska och psykologiska aspekter. Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

 

Sök professionell hjälp - Konsultera en läkare, leg. psykoterapeut, leg. psykolog eller psykiater för en korrekt diagnos och behandlingsplan.


Regelbunden motion - Fysisk aktivitet har visat sig vara effektivt för att förbättra humöret och minska depressionssymtom. Det behöver inte vara intensiv träning; även promenader kan vara fördelaktiga.


Sömnhygien - Skapa en regelbunden sömnrutin och se till att få tillräckligt med sömn. Sömnen spelar en viktig roll för vår psykiska hälsa.


Socialt stöd - Människor med depression kan dra nytta av socialt stöd. Dela dina känslor med vänner, familj eller delta i stödgrupper.


Strukturera dagarna - Skapa en strukturerad dag med tydliga mål. Detta kan hjälpa till att bryta cykeln av apati och passivitet som ofta följer med depression.


Hälsosam kost - En balanserad kost kan påverka humöret. Undvik överdriven konsumtion av socker och alkohol och överväg att inkludera livsmedel rika på omega-3-fettsyror, som fet fisk; lax, sill, makrill, sardiner, rapsolja, och valnötter till exempel.


Utforska kreativa uttrycksformer - Många finner lättnad genom konst, skrivande eller musik. Utforska olika kreativa uttryck som ett sätt att hantera känslor.




Vikten av professionell vård

Det är viktigt att komma ihåg att depression är en allvarlig sjukdom, och professionell hjälp är ofta nödvändig. KBT för depression bör utföras av en legitimerad psykoterapeut eller psykolog. Det individanpassade upplägget i KBT gör det möjligt för terapeuten att anpassa behandlingen efter individuella behov och symtom.

 

Om du eller någon du känner lider av depression, sök omedelbart professionell vård.



Sammanfattning

Att leva med depression kan vara oerhört tufft, men kom ihåg att det finns hjälp att få. KBT är en beprövad och bevisat effektiv terapiform som kan erbjuda en väg mot ett ljusare sinne. Genom att utmana negativa tankemönster, ändra destruktiva beteenden och utveckla hälsosamma copingstrategier utgör KBT en kraftfull resurs för dem som kämpar med depression. Att söka professionell hjälp och ta det första steget mot behandling är ett viktigt steg på vägen till återhämtning och en förbättrad livskvalitet.


Boktips: Ta makten över depressionen : förändra dina vanor - förbättra ditt liv, Addis, M.E. & Martell, C.R. (2007)


Hjälp för att ditt välmående - Preagera KBT




Comments


bottom of page